Aineisto-ohje

Painovalmis aineisto toimitetaan sähköisesti PDF-tiedostona (PDF versio 1.3-1.5). Värikuvien tulee olla CMYK-muotoisina, kuvien tarkkuus vähintään 300dpi. Fontit asianmukaisesti tiedostoon upotettuna tai konvertoituina poluiksi.

Käytämme Euroscale Coated & Uncoated V2 -väriprofiileja, valmista painomateriaali näitä käyttäen. Materiaalissa tulee olla leikkausvarat (3mm) ja -merkit, ja sen tulee olla asemoituna PDF-tiedostossa sivun keskelle. Muista nimetä tiedostot selkeästi.

Jos teet painotyötä Adobe Photoshop-ohjelmalla, ole yhteydessä. Photoshop tallentaa PDF-tiedostot hieman erillä tavalla kuin taitto-ohjelmat.

Materiaalin voi toimittaa sähköpostilla, CD/DVD-levyllä tai muistitikulla. Käytössämme on myös FTP-palvelin, kysy tarvittaessa meiltä tunnukset.

Painossa taitettava aineisto

Jos materiaali taitetaan painossa, teksti ja kuvat tulee toimittaa erillisinä tiedostoina, teksti doc- (Word) tai rtf-muodossa. Tekstiin merkitään selkeästi kuvien paikat (esim. "kuva 1 - kuvateksti") ja kuvat tulee nimetä niin, että ne on helppo yhdistää oikeaan paikkaan (esim. "kuva1.jpg"). Mahdolliset taulukot ja kaaviot kannattaa myös toimittaa erillisinä.

Tekstinkäsittelyohjelmat aukaisevat tiedostot hieman erillä tavalla eri koneilla ja ohjelmaversioilla, joten tekstin tarkkaa asettelua ei kannata tehdä. Myöskään tavutusta ei kannata itse lisätä, tekstinkäsittelyohjelman automaattinen tavutus ei sen sijaan haittaa.

Kuvat mieluiten JPG-muodossa, samat kuvavaatimukset pätevät kuin painovalmiissa aineistossa. Jos kuvia onkin käsitellyt ja rajannut itse, kannattaa mukana toimittaa myös mahdollisimman käsittelemätön kuvatiedosto. Piirrokset ja kaaviot mielellään PDF-, AI- tai EPS-tiedostoina.

Jos olet epävarma, ota yhteyttä. Neuvomme mielellämme.


Muita ohjeita

Yleiset ohjeet painotyön ostajalle (pdf)

Postitusaineistojen ohje (pdf)

Graafisen teollisuuden yleiset toimitusehdot (pdf)